Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z ryżem i marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe kotleciki z mielonej wieprzowiny, gotowanego ryżu i tartej marchewki, smażone na oleju bez panierki...

Kotleciki z ryżem i marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki z ryżem i marchewką

 

  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 torebki ryżu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki przyprawy w płynie
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryżem i marchewką
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Do mięsa (użyłam zmielonej łopatki) dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, przyprawę w płynie, pieprz, czosnek i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować owalne, niezbyt duże kotleciki. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron.
Kotleciki z ryżem i marchewką
Mięso z dodatkiem ryżu marchewki jajka cebuli i przypraw.
Kotleciki z ryżem i marchewką
Wszystkie składniki kotlecików dokładnie wymieszane.
Kotleciki z ryżem i marchewką
Uformowane kotleciki smażone na rozgrzanym oleju.