Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki z ryżu, warzyw i sera żółtego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny pomysł na lekki i bezmięsny obiad.Do tego możemy podać ulubioną surówkę i sos np.koperkowy.Zdrowo i smacznie.

Kotleciki z ryżu, warzyw i sera żółtego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki z ryżu, warzyw i sera żółtego

 

  • 2 woreczki ryżu (po 10 dag każdy)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego)
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 10 startego żółtego sera

 

  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryżu, warzyw i sera żółtego
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu,następnie osączmy z wody i dobrze studzimy. Warzywa obieramy,myjemy i gotujemy aż będą miękkie. Wyjmujemy,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do przestudzonego ryżu wbijamy jajka,dodajemy starte warzywa,koperek,ser żółty,bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie i delikatnie mieszamy. Następnie z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony.
Kotleciki z ryżu, warzyw i sera żółtego
Masa z ryżu,warzyw i sera żółtego,do formowania.
Kotleciki z ryżu, warzyw i sera żółtego
Uformowane kotleciki,przygotowane do smażenia.