Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z mielonej wieprzowiny nadziane wątróbką z kurczaka.

Kotleciki z wątróbką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki z wątróbką

 

  • 3 całe wątróbki z kurczaka
  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kotleciki z wątróbką
Oczyszczone wątróbki z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, kłaść na niego obtoczone w mące kawałki wątróbki. Oprószyć je solą i posypać przyprawą do kurczaka. Wątróbki usmażyć na rumiano z obu stron. Mięso (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, pieprz, przyprawę w płynie i 3 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy brać niezbyt duże porcje, spłaszczać je w dłoniach. Na środku każdej porcji mięsa kłaść po kawałku usmażonej wątróbki i formować wokół niej kotleciki. Każdy nadziany kotlecik obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Kotleciki smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Kotleciki z wątróbką
Obtoczona w mące i usmażona na rumiano wątróbka z kurczaka.
Kotleciki z wątróbką
Mięso dokładnie wymieszane z pokrojoną cebulą jajkiem bułką tartą i przyprawami.
Kotleciki z wątróbką
Nadziane wątróbka obtoczone w bułce tartej kotleciki smażone na oleju.