Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Potrawa doskonale nadaje się jako przystawka, przekąska albo pokrojona i podana jako koreczki lub zwyczajnie jako dodatek do dania głównego . Wariantów można mieć wiele, wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami

 

  • 2 duże piersi z kurczaka lub cztery mniejsze
  • jabłko najlepiej antonówka lub inne ulubione
  • 0,5 szklanki solonych prażonych orzeszków + 3 łyżki
  • czerwony pieprz
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami
Czyste mięso pozbawiamy tłuszczu i błon, a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Orzechy należy lekko posiekać, każdy płat mięsa posypujemy czerwonym pierzem, a następnie orzechami. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki lub ósemki, zależy od wielkości. Układamy na środku płata mięsa, posypujemy lekko pieprzem i zwijamy roladki, zaczynając od mniejszych boków. Układamy łączeniem do spodu i pozwalam im 10 minut odpocząć. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy roladki i wolno obsmażamy roladki z każdej strony. Podczas podpiekania ostatniej strony, dajemy na patelnię trzy łyżki orzechów i chwilę razem smażymy. Podajemy z tym co kto lubi, ryż, ziemniaki czy też surówka.
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami
Jabłka powinny być dość twarde, ja dałam antonówki i też się sprawdziły.
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami
Na mięsie układamy jabłka i obficie posypujemy orzechami.
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami
Zwijamy dość ciasno i układamy aby sobie odpoczęły.
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami
Smażymy na maśle, to właśnie ono jest dopełnieniem całości.