lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Kotlet jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobre jajeczne kotleciki, którymi można zastąpić mięso.

Kotlet jajeczny

Składniki:

Kotlet jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Kotlet jajeczny
Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek i przemyć, żeby na jajku nie zostały przypadkiem skorupki. Zrobić zasmażkę ( na patelni rozpuścić masło i po chwili dodać do tego mąkę, wszystko razem dokładnie wymieszać). Kaszę gryczaną ugotować w lekko posolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli). Do ugotowanej kaszy i odcedzonej, ostudzonej dodać zrobioną zasmażkę. Całość wymieszać. W ubitej na sztywno pianie z dwóch białek obtoczyć ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. W następnej kolejności obtoczyć jajka w ugotowanej kaszy gryczanej. Kotleciki jajeczne obsypać bułką tartą. Po zakończeniu tych czynności kotleciki piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220 przez około 30 min.