Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Schabowe w panierce trzy ziarna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schabowe nadziewane pieczarkami w panierce - nasza dzisiejsza propozycja na obiad.

Schabowe w panierce trzy ziarna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schabowe w panierce trzy ziarna

 

  • 1/2 kg schabu
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól,pieprz świeżo zmielony
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną wody
  • Panierka:
  • garść otręby pszenne
  • garść siemie lniane
  • garść ziaren słonecznika -posiekać na drobniejsze
  • garść startego miękkiego żółtego sera
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe w panierce trzy ziarna
Schab umyć ,osuszyć i pokroić na plastry.Kotlety rozbić tłuczkiem ,posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem-odstawić na 10 minut.Grzyby oczyścić, pokroić i podsmażyć na oliwie.Dodać majeranek,po szczypcie soli i pieprzu świeżo zmielonego.Na każdy kotlet położyć porcję grzybów i złożyć według swojego upodobania (ja złożyłam w koperty).Kotlety obtoczyć w pszennej mące, moczyć w rozmąconym jajku i panierce:otręby wymieszana z siemieniem lnianym ,ziarnem słonecznika i startym żółtym serem.Smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron .Na koniec smażenia włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 10 minut.
Schabowe w panierce trzy ziarna
Na zdjęciu widoczne są kotlety schabowe z porcją pieczarek
Schabowe w panierce trzy ziarna
Na zdjęciu pokazane są wszystkie składniki potrzebne do panierowania kotletów