zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Karkowe kotlety w panierce

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

kotlety panierowane zamarynowane sosem francuskim

Karkowe kotlety w panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkowe kotlety w panierce

 

  • 3 plastry karkówki ( po około 200 g )
  • 6 łyżek sosu francuskiego ( na bazie musztardy Dijon, oleju rzepakowego i przypraw )
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • pieprz do smaku
  • 3-4 jajka ( w zależności od wielkości )
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkowe kotlety w panierce
Plastry karkówki umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa ( nie za cienko ). Oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Z każdej strony za pomocą pędzla silikonowego lu innego przeznaczonego do żywności posmarować sosem francuskim i zostawić tak na 20 - 30 minut. Jajka wybić do miski, doprawić solą i pieprzem i rozbełtać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i ponownie w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor z obu stron.
Karkowe kotlety w panierce
kotlety po rozbiciu oprószyc przyprawami i posmarować sosem
Karkowe kotlety w panierce
kazdy kotlet obtoczyć w bułce zanurzyć w jajku i ponownie w bułce
Karkowe kotlety w panierce
kotlety smażyc na brązowo złoty kolor ...