Sposób przygotowania:
Pieczeń z cukiniąETAP 1
Mięso przepłukujemy i osuszamy. Gotowe nacinamy, tak by powstał zgrabny płat, który dodatkowo delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany płat nacieramy przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
ETAP 2
Cukinię myjemy i osuszamy. Gotową dzielimy na plastry. Najlepiej wykonać je obieraczką do warzyw. Cukiniowe plastry wykładamy na mięso.
ETAP 3
Posypujemy je startym na tarce serem żółtym oraz posiekaną natką pietruszki.
ETAP 4
Całość zawijamy jak roladę, formując zgrabną pieczeń. Aby w trakcie pieczenia zachowała ona swój kształt przewiązujemy ją dodatkowo dratwą.
Na wierzchu pieczeni układamy rozmaryn.
ETAP 5
Pieczeń umieszczamy w rękawie do pieczenia. Podlewamy ją winem i szczelnie zamykamy.
Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 200°C, a następnie zmniejszamy temperaturę na 180°C. Pieczemy jeszcze około 30 minut.
Po wyjęciu jej z piekarnika, a przed podaniem powinna „odpocząć” około 10-15minut.
Gotowe.