jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pieczeń z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie idealne na rodzinny obiad. Pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno jako domowa wędlina.

Pieczeń z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń z cukinią

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pieczeń z cukinią

ETAP 1

Pieczeń z cukinią
rozkrojone mięso przyprawiamy do smaku

Mięso przepłukujemy i osuszamy. Gotowe nacinamy, tak by powstał zgrabny płat, który dodatkowo delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany płat nacieramy przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

ETAP 2

Pieczeń z cukinią
Pokrojoną cukinię wykładamy na mięso

Cukinię myjemy i osuszamy. Gotową dzielimy na plastry. Najlepiej wykonać je obieraczką do warzyw. Cukiniowe plastry wykładamy na mięso.

ETAP 3

Pieczeń z cukinią
Na cukinię wykładamy ser oraz natkę pietruszki

Posypujemy je startym na tarce serem żółtym oraz posiekaną natką pietruszki.

ETAP 4

Pieczeń z cukinią
Uformowaną pieczeń owijamy dratwą

Całość zawijamy jak roladę, formując zgrabną pieczeń. Aby w trakcie pieczenia zachowała ona swój kształt przewiązujemy ją dodatkowo dratwą.
Na wierzchu pieczeni układamy rozmaryn.

ETAP 5

Pieczeń z cukinią
Mięso podlewamy winem i zamykamy szczelnie w rękawie do pieczenia

Pieczeń umieszczamy w rękawie do pieczenia. Podlewamy ją winem i szczelnie zamykamy.
Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 200°C, a następnie zmniejszamy temperaturę na 180°C. Pieczemy jeszcze około 30 minut.
Po wyjęciu jej z piekarnika, a przed podaniem powinna „odpocząć” około 10-15minut.
Gotowe.


Tagi:

mięsa cukinia