Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kotlet schabowy po tokajsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Podawać z ziemniakami z wody.

Kotlet schabowy po tokajsku

Składniki:

Kotlet schabowy po tokajsku

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 mała główka modrej kapusty
  • 30 dag kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml tokaju
  • 20 dag białych winogron
  • sól, cukier i ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy po tokajsku
Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Lekko rozbić. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na pozostałym po smażeniu mięsa, tłuszczu przesmażyć resztę mąki wraz z koncentratem pomidorowym. Rozprowadzić tokajem do uzyskania niezbyt gęstego sosu. ( gdyby okazał się za gęsty dodać odrobinę wody). Sosem tym polać obsmażone wcześniej kotlety. Dusić do miękkości. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Polać sosem, w którym dusiło się mięso. Posolić i pocukrzyć do smaku. Wymieszać. Gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać ocet. Na patelni stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać masło i przekrojone na pół, pozbawione nasion winogrona. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Tak powstałym sosem polać wcześniej przygotowane i przełożone na ogrzany półmisek kotlety. Obok położyć kapustę.