Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Kotlet schabowy w kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z ziemniakami lub pyzami.

Kotlet schabowy w kiszonej kapuście

Składniki:

Kotlet schabowy w kiszonej kapuście

 

 

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 strąka papryki pokrojonej w kostkę
  • 1,5 l rosołu (może być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy w kiszonej kapuście
Kotlety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbić. natrzeć przepuszczonym przez praskę czosnkiem.. W rondlu silnie rozgrzać rozgrzać smalec, włożyć kotlety, obsmażyć z obu stron, wyjąć. Na tłuszcz pozostały po smażeniu włożyć obraną i pokrojoną w plasterki cebulę, smażyć do jej zeszklenia. Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do cebuli. Dodać paprykę, miód, listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, czarny pieprz oraz kminek. Wlać rosół. Gotować na małym ogniu, do momentu gdy kapusta będzie miękka (ok. 30 min). Na wierzch kapusty ułożyć wcześniej przesmażone kotlety, posolić, przykryć i dusić razem jeszcze 20 min. Kapustę ułożyć wraz z kotletami na półmisku, posypać posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

schab mięso