Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlet schabowy z chrzanem w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlet schabowy w chrupiącej panierce

Kotlet schabowy z chrzanem w panierce

Składniki:

Kotlet schabowy z chrzanem w panierce

 

  • 4 szt kotlet schabowy,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżka chrzan tarty,
  • 1 łyżka musztarda,
  • 1 szkl bułka tarta,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 3 łyżki mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z chrzanem w panierce
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony mięso posmarować musztardą, z drugiej tartym chrzanem. Odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie mięso oprószyć mąką, zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Podawać z ziemniakami i surówką.