Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlet schabowy z chrzanem w prażynkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dzięki prażynkom kotlet jest chrupiący i lekko pikantny w smaku.

Kotlet schabowy z chrzanem w prażynkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlet schabowy z chrzanem w prażynkach

 

  • 4 szt kotleta schabowego
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 opakowanie prażynek paprykowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z chrzanem w prażynkach
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, zbić tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem, posmarować tartym chrzanem, odłożyć do lodówki na pół godziny. Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawą kucharek. Prażynki pokruszyć na talerz. Przygotowane mięso oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w pokruszonych prażynkach. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Kotlet schabowy z chrzanem w prażynkach
Mięso na kotlety dość grubo posmarować utartym chrzanem.
Kotlet schabowy z chrzanem w prażynkach
Przygotowane kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.