Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kotlet schabowy z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety podawać z frytkami i surówką.

Kotlet schabowy z serem

Składniki:

Kotlet schabowy z serem

 

  • 70 dag schabu bez kości
  • 7 plastrów sera żółtego
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • sól, pieprz, bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z serem
Schab bez kości pokroić na plastry grubości 1 centymetra, rozbić oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozkłócić, kotlety obtoczyć w mące, moczyć w jajku, następnie w bułce tartej, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotlety przełożyć do rondla podlać winem i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, na każdy kotlet położyć plaster sera żółtego, dusić pod przykryciem około 5 minut. Kotlety podawać polane sosem w którym się dusiły.