monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kotlet w płatkach kukurydzianych.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem żółtego sera.

Kotlet w płatkach kukurydzianych. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlet w płatkach kukurydzianych.

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlet w płatkach kukurydzianych.
Filet z kurczaka należy umyć, przekroić na mniejsze części, usunąć zbędne błonki i lekko rozbić na kotlety (najlepiej w woreczku foliowym, aby nie uszkodzić mięsa). Następnie należy doprawić mięso z dwóch stron solą i pieprzem. Na jeden talerz należy wysypać mąkę, a na drugim roztrzepać widelcem jajko. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, który kładziemy na desce do krojenia, nakładamy na to kuchenną ściereczkę (dzięki temu nie rozerwiemy woreczka) i trzymając za końcówkę woreczka rozbijamy płatki za pomocą wałka. Rozdrobnione płatki wysypujemy na trzeci talerz. Rozbite i doprawione filety panierujemy z dwóch stron w mące, następnie w jajku i na końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć kotlety na złoty kolor po 3-5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia można posypać kotlety startym na tarle (na małych oczkach) serem żółtym i przykryć na minutkę patelnie przykrywką. Smacznego!
Kotlet w płatkach kukurydzianych.
Potrzebne składniki: filet z kurczaka, płatki kukurydziane, mąka, jajko, sól, pieprz.
Kotlet w płatkach kukurydzianych.
Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i przez ściereczkę rozdrabniamy za pomocą tłuczka.
Kotlet w płatkach kukurydzianych.
Na rozgrzanym oleju smażymy koltelty na złoty kolor przez 3-5 min.
Kotlet w płatkach kukurydzianych.
Kotlety można też podawać w wersji bez sera żółtego.