KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kotlet wieprzowy po chińsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chińskie specjały w domowej kuchni, czyli aromatyczna karkówka wieprzowa z makaronem i szpinakiem.

Kotlet wieprzowy po chińsku

Składniki:

Kotlet wieprzowy po chińsku

 

  • Składniki :
  • 150 gram karkówki wieprzowej,
  • 100 gram makaronu pszennego szerokiego,
  • 100 gramów szpinaku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
  • 1,2 ostrej papryczki,
  • sos sojowy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • oliwa,
  • winogrona do ozdoby,

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlet wieprzowy po chińsku
Przygotowanie: Do rozgrzanego woka wlewamy 2- 3 łyżki oliwy, na rozgrzany olej wrzucamy ząbek czosnku ze skórką, po minucie wyciągamy, nada to aromatu, karkówkę smażymy po 5-6 minut z każdej strony tak aby była rumiana z każdej strony, całość polewamy sosem sojowym, pieprzymy i solimy do smaku, mięso smarujemy z każdej strony miodem i smażymy około 1 minuty, mąkę rozrabiamy w 1/2 szklance wody, połowę wlewamy do mięsa, spowoduje zagęszczenie sosu, całość smażymy jeszcze około 2 minut. Gotowe przekładamy do naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce.



Gotujemy makaron tak aby był twardawy, do woka wlewamy oliwę jak będzie mocno rozgrzana dodajemy pokrojoną grubo cebulę, 3 ząbki grubo posiekanego czosnku, paprykę ostrą, imbir wszystko smażymy mieszając około 4-5 minut tak aby cebula się zarumieniła, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz do smaku. Kolejno dodajemy makaron i smażymy kolejne 4 minuty, następnie dodajemy szpinak i drugą połowę mąki rozrobionej w wodzie, smażąc około 3 minut. Na talerz układamy makaron ze szpinakiem a na nim karkówkę polewając sosem z karkówki, dekorujemy winogronami. SMACZNEGO.