KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kotlety cordon blue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kotlety rodem z kuchni włoskiej.

Kotlety cordon blue

Składniki:

Kotlety cordon blue

 

  • Schab bez kości 800 g
  • Szynka 300 g
  • Ser żółty 300 g
  • Jajka 2 szt
  • Mąka 70 g
  • Bułka tarta 100 g
  • Tłuszcz do smażenia
  • Estragon, bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety cordon blue
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Z mięsa wykroić 6 grubych kotletów równej wielkości. Z sera i szynki wykroić 6 plasterków. Każdy kotlet lekko rozbić z dwóch stron, następnie każdy kotlet rozciąć poziomo do połowy, tak aby powstała kieszeń. Każdy kotlet natrzeć solą i ziołami. W kieszeń każdego kotleta włożyć plasterek szynki i sera, tak żeby nie wystawały poza krawędzie kotletów, przycisnąć mocno dłonią ( jeśli kieszonka - kotlet się otwiera - spiąć wykałaczką). Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, ryżem, surówkami.