2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kotlety fasolowe z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Te kotleciki z fasoli to alternatywa dla tradycyjnych mielonych warto od czasu do czasu zrobić sobie taką obiadową odmianę

Kotlety fasolowe z sosem pomidorowym

Składniki:

Kotlety fasolowe z sosem pomidorowym

 

  • 1/2 kg białej fasoli
  • 2 cebule
  • szczypta sody
  • 1 szkl oleju
  • sól do smaku
  • 2 jajka

 

  • Sos:
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 cebulka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety fasolowe z sosem pomidorowym
Fasolę moczyć całą noc ,następnie wodę odlać i zemleć w maszynce z sitkiem o grubych oczkach ,do fasoli dodać posiekaną cebulkę pół szkl wody i szczyptę sody posolić do smaku wbić jajka i dobrze wymieszać .wstawić na pół godzinki do lodówki Gdy masa fasolowa dobrze się schłodzi uformować małe kulki Do rondelka wlać olej i rozgrzać i po kolei wrzucać klopsiki ,smażyć na rumiano po usmażeniu odsączyć je delikatnie z tłuszczuSos: pomidorki sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki pokroić ,posypać tymiankiem i solą wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem dusić chwilkę na oleju .Pod koniec duszenia dodać pokrojoną papryczkę chili .Podawać z klopsikami fasolowymi .