Sposób przygotowania:
Kotlety jagnięce z musem jabłkowym
Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć błony i tłuszcz, pokroić na 4 kotlety i ubić zwilżonym tłuczkiem, posmarować oliwą, oprószyć pieprzem i imbirem. Usmażyć na beztłuszczowej patelni na rumiano z obydwu stron. Przygotować mus: umyć jabłka, nie obierać. Pokroić na ćwiartki i z ćwiartek wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki gorącej wody i dodać goździki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Następnie przetrzeć je przez sito i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można dodać łyżeczkę cukru. Przetarte jabłka wyłożyć na talerzu obok kotlecików.