Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotlety jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa

Kotlety jajeczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety jajeczne

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne
10 jajek ugotować na twardo. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Szczypiorek posiekać.

Suchą bułkę zetrzeć na tarce, wsypać do miski, dodać soli i pieprzu, zalać gorącym mlekiem, wymieszać, zostawić do ostygnięcia.

Ugotowane jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na dużych oczkach tarki do miski z bułką, dodać ser i szczypiorek, wbić 2 surowe jajka, zamieszać i doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej.

Na talerz wysypać bułkę tartą. Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Podawać z ziemniakami i surówką.
Kotlety jajeczne
10 jajek ugotować na twardo Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Szczypiorek posiekać
Kotlety jajeczne
Suchą bułkę zetrzeć na tarce i wsypać do miski dodać soli i pieprzu zalać gorącym mlekiem wymieszać zostawić do ostygnięcia
Kotlety jajeczne
Ugotowane jajka obrać ze skorupek zetrzeć na dużych oczkach tarki do miski z bułką dodać ser i szczypiorek wbić 2 surowe jajka zamieszać i doprawić do smaku Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej
Kotlety jajeczne
Na talerz wysypać bułkę tartą Z masy formować małe kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju