Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotlety jajeczne z sosem grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo smaczna propozycja na obiad. Akurat trwa sezon na grzyby. Danie można podać z ziemniakami i ulubioną surówka. Smacznego.

Kotlety jajeczne z sosem grzybowym

Składniki:

Kotlety jajeczne z sosem grzybowym

Kotlety:

Sos:

  • 50 dag leśnych grzybów ( u mnie czerwone kozaki )
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • natka pietruszki według uznania
  • koperek świeży lub suszony według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne z sosem grzybowym
1. Ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Do startych jajek wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, koperek, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy osuszone grzyby i dusimy do miękkości, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, gdy grzyby będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, dodajemy koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy.

3. Kotlety jajeczne smażymy na maśle do zrumienienia. Podajemy z sosem. Smacznego życzę.