Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kotlety marynowane w czerwonym winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać no. z dodatkiem ziemniaków i ulubioną sałatką.

Kotlety marynowane w czerwonym winie

Składniki:

Kotlety marynowane w czerwonym winie

 

  • 4kotlety schabowe,
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • Marynata;
  • 200ml.czerwonego wytrawnego wina,
  • 1posiekana cebula,
  • 2ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • 2łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2łyżeczki suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Kotlety marynowane w czerwonym winie
Wszystkie skladniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać w misce.Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa dodać do marynaty przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Po wyjęciu kotlety oprószyć solą i pieprzem,marynatę zachować.Na patelni rozgrzać oliwę,włożyć kotlety i smażyć z obu stron na średnim ogniu,aż się zrumienią.Kotlety zdjąć a na patelnię wlać marynatę i gotować na dużym ogniu ok.5min,aż płyn częściowo odparuje,a sos zgęstnieje.Kotlety podawać polane sosem z czerwonego wina.

Tagi:

marynaty