Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety mielone dla oszczędnych.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kotlety podawać z sosem grzybowym, ziemniakami i surówką.

Kotlety mielone dla oszczędnych.

Składniki:

Kotlety mielone dla oszczędnych.

 

  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 1 szkl ryż,
  • 4 szt cebula dymka,
  • 2 szt jajka,
  • 1 szkl bułka tarta,
  • 3 ząbki czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pierz,
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone dla oszczędnych.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę dymkę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Mięso włożyć do miski, wbić 1 jajko, wsypać 2-3 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowany ryż. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować owalne kotleciki, zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju..