beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kotlety mielone po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kotlety mielone po cygańsku

Składniki:

Kotlety mielone po cygańsku

 

  • pół kilo mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • 2  suche bułki,
  • jajko,
  • 1  cebula,
  • 2  ząbki czosnku,
  • cebula granulowana,
  • pieprz, sól,
  • bułka tarta, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone po cygańsku
Przez 20 min moczyć bułki w  zimnej wodzie, aż do rozmiękczenia. Wycisnąć je z  wody i  dodać do mięsa. Cebule pokroić na drobne kawałeczki i  wraz z  jajkiem dodać
do mięsa. Posypać startym czosnkiem, cebulką, solą i  pieprzem. Dokładnie wymieszać masę mięsną. Uformować
kotlety, utaczając je w  bułce tartej, następnie ułożyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Aby sprawdzić smak kotlecików, można na początek usmażyć i  doprawić jeden, a  potem całą resztę.