Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kotlety mielone w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Urozmaicenie dla kotletów mielonych.

Kotlety mielone w sosie

Składniki:

Kotlety mielone w sosie

 

  • 75 dag mięso mielone,
  • 1 sztuka jajko,
  • 3-4 łyżki bułka tarta,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 szklanka bułka tarta Prymat,
  • 2 łyżki tłuszcz,
  • 2 szklanki bulion warzywny,
  • 3 szczypty papryka ostra Prymat,
  • 0,5 sztuki cebula,
  • 1 sztuka liść laurowy Prymat,
  • 3 sztuki ziele angielskie Prymat,
  • 2 sztuki pieprz czarny ziarnisty Prymat,
  • do smaku curry Prymat,
  • 1 sztuka kostka bulionowa,
  • 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w sosie
Mięso mielone wyrobić dodając do niego posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Następnie z mięsa odrywać kawałki, formować z nich kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu( ja używam smalec i olej w proporcjach pół na pół). Bulion zagotować z zielem, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym( można dodać do niego jeszcze kostkę bulionową, żeby miał intensywniejszy smak). Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać do buliony, po zagotowaniu doprawić sos do smaku solę, pieprzem,papryką i curry. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos zawiesiną z mąki.
Kotlet mielone podawać polane gorącym sosem.
Smacznego.