Sposób przygotowania:
Kotlety mielone w sosie
Mięso mielone wyrobić dodając do niego posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Następnie z mięsa odrywać kawałki, formować z nich kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu( ja używam smalec i olej w proporcjach pół na pół). Bulion zagotować z zielem, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym( można dodać do niego jeszcze kostkę bulionową, żeby miał intensywniejszy smak). Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać do buliony, po zagotowaniu doprawić sos do smaku solę, pieprzem,papryką i curry. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos zawiesiną z mąki.
Kotlet mielone podawać polane gorącym sosem.
Smacznego.
Kotlet mielone podawać polane gorącym sosem.
Smacznego.