Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kotlety mielone w sosie myśliwskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Urozmaicenie dla kotletów mielonych.

Kotlety mielone w sosie myśliwskim

Składniki:

Kotlety mielone w sosie myśliwskim

 

  • 1 kg mięso mielone wieprzowe,
  • 2 sztuki jajka,
  • 10 dag bułka tarta,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 3 łyżki tłuszcz do smażenia,
  • 1 garść suszone grzyby,
  • 1 sztuka cebula,
  • łyżka smalec,
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki mąka,
  • 3 plasterki boczek wędzony,
  • 1 łyżka musztarda,
  • 1 sztuka kostka bulionowa

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w sosie myśliwskim
Mięso mielone wyrobić z solę i pieprzem, dodać jajka, w miarę potrzeby niewielką ilość bułki tartej. Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Cebulkę posiekać. Grzyby suszone moczyć przez kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w niewielkiej ilości wody i drobniutko posiekać. Cebulę podsmażyć z grzybami i boczkiem na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodać mąkę, przyprawy, musztardę i kostkę bulionową. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Sos zagotować, podawać go z kotletami.