Sposób przygotowania:
Pierniczki z pieprzem i cynamonem
Masło z cukrem i miodem rozpuścić w rondlu na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając, by masa nie przywarła do dna, Potem zestawić i wystudzić masę. Mąkę przesiać na stolnicę i wbić do dołka trzy jajka, masę cukrowo-miodową, szklankę letniego mleka oraz startą korę cynamonu, łyżeczkę sody, łyżeczkę pełną zmielonego pieprzu cytrynowego oraz szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto oraz zapakować i schłodzić przez niecałą godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem, Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na 1 cm. grubości. Wykrawać rozmaite kształty foremkami w kształcie choinek i jeleni, które można nabyć w wielu sklepach. Następnie układać w 4-5 cm. odstępie od siebie na blasze i wstawić ją do piekarnika na 10-20 min.
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i polać lukrem białym lub zielonym barwnikiem spożywczym i odczekać, aż zastygnie. Wtedy podawać na ozdobnych talerzach na świątecznie nakrytym stole.
Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem, Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na 1 cm. grubości. Wykrawać rozmaite kształty foremkami w kształcie choinek i jeleni, które można nabyć w wielu sklepach. Następnie układać w 4-5 cm. odstępie od siebie na blasze i wstawić ją do piekarnika na 10-20 min.
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i polać lukrem białym lub zielonym barwnikiem spożywczym i odczekać, aż zastygnie. Wtedy podawać na ozdobnych talerzach na świątecznie nakrytym stole.
pieczenie