marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki z pieprzem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pierniki są nie tylko przysmakiem świątecznym, ale i ozdobą na choinkę i stroiki. W skandynawskich krajach i nie tylko przeważnie się je piecze na Boże Narodzenie. Przyprawy korzenne, miód płynny oraz pieprz przydają im charakterystyczny smak.

Pierniczki z pieprzem i cynamonem

Składniki:

Pierniczki z pieprzem i cynamonem

 

  • 400 g. mąki pszennej tortowej,
  • 80 g. masła,
  • 1.2 szklanki cukru kryształu,
  • 5-6 łyżek pełnych miodu płynnego, np. wielokwiatowego,
  • szklanka letniego mleka,
  • 3 jajka,
  • kawałek startej kory cynamonowej,
  • łyżeczka przyprawy do pierników,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • Na lukier:
  • 350 ml. wody,
  • opakowanie lukru białego,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • opakowanie barwnika spożywczego, np. żółty lub zielony,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Pierniczki z pieprzem i cynamonem
Masło z cukrem i miodem rozpuścić w rondlu na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając, by masa nie przywarła do dna, Potem zestawić i wystudzić masę. Mąkę przesiać na stolnicę i wbić do dołka trzy jajka, masę cukrowo-miodową, szklankę letniego mleka oraz startą korę cynamonu, łyżeczkę sody, łyżeczkę pełną zmielonego pieprzu cytrynowego oraz szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto oraz zapakować i schłodzić przez niecałą godzinę w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem, Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na 1 cm. grubości. Wykrawać rozmaite kształty foremkami w kształcie choinek i jeleni, które można nabyć w wielu sklepach. Następnie układać w 4-5 cm. odstępie od siebie na blasze i wstawić ją do piekarnika na 10-20 min.

Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i polać lukrem białym lub zielonym barwnikiem spożywczym i odczekać, aż zastygnie. Wtedy podawać na ozdobnych talerzach na świątecznie nakrytym stole.

pieczenie