pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kotlety mielone z czosnkiem i chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kotlety mielone z dodatkiem marynowanego czosnku i chili

Kotlety mielone z czosnkiem i chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z czosnkiem i chili

 

  • sucha bułka 1
  • mleko 60ml
  • szynka wieprzowa 60 dag
  • czosnek marynowany 10 sztuk
  • jajko 1
  • przyprawa do mięsa mielonego 2 szczypty
  • sól do smaku
  • papryczki chili marynowane 2
  • majeranek 2 łyżeczki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z czosnkiem i chili
Szynkę wieprzową mielimy. Suchą bułkę zalewamy mlekiem. Czosnek marynowany kroimy w plasterki. Papryczki marynowane chili bardzo drobno kroimy. Odciśniętą bułkę dodajemy do mielonej szynki. Dodajemy również czosnek, papryczkę oraz wbijamy jajko. Do smaku solimy i posypujemy przyprawą do mięsa mielonego. Masę wyrabiamy. Dosypujemy jeszcze majeranku. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotlety wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy na rumiano przez kilkanaście minut. Kotlety podajemy z ziemniaczkami. Smacznego.
Kotlety mielone z czosnkiem i chili
Szynkę wieprzową mieliimy w maszynce do mięsa
Kotlety mielone z czosnkiem i chili
Suchą bułkę zalewamy mlekiem i czekamy aż namoknie
Kotlety mielone z czosnkiem i chili
Wszystkie dodatki łaczymy z mięsem i wyrabiamy jednolita masę
Kotlety mielone z czosnkiem i chili
Uformowane i obtaczane w bułce kotlety smażymy na złoto