mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotlety mielone z kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kotlety mielone w nieco innej wersji w smaku bardzo podobne do gołąbków ;)

Kotlety mielone z kapustą pekińską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z kapustą pekińską

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • 2-3 łyż. bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżecz. przyprawy w płynie np. maggi

 

  • Dodatkowo:
  • 1 szkl. bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kapustą pekińską
Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do miski z mięsem mielonym. Dodaję jajka, bułkę tartą, doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie maggi. Dokładnie wyrabiam na w miarę jednolitą masę, w razie czego dosypuję więcej bułki tartej. Z masy lepię kotleciki, mnie wystarczyło masy na 10 sztuk. Nastepnie obtaczam każdy kotlet w bułce tartej i kładę na rozgrzany olej na patelnie i smaże z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Usmażone kotlety przekładam do garnka z bulionem i przecierem. Duszę na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny, aż kapusta w środku kotletów zmięknie.
Kotleciki podaję z sosem pomidorowym, który można przygotować na bazie sosu powstałego z duszenia kotletów. Wystarczy dodać do bulionu przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy.
Kotlety mielone z kapustą pekińską
Poszatkowaną kapustę pekińską mieszam z mięsem mielonym
Kotlety mielone z kapustą pekińską
Masę kapuściano-mięsną dobrze wymieszać w misce z przyprawami
Kotlety mielone z kapustą pekińską
Z masy lepić równe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej
Kotlety mielone z kapustą pekińską
Usmażone kotleciki dusić w bulionie z koncentratem na małym ogniu