Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kotlety mielone z kapusty

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, zalać

Kotlety mielone z kapusty

Składniki:

Kotlety mielone z kapusty

 

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 szkl mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu do cebuli
  • 2 jajka
  • czerstwa bułka
  • koperek
  • 4 łyżki tartej bułki do masy
  • 8 łyżek tartej bułki
  • 5 łyżek tłuszczu do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kapusty
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotowac pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. odcedzić, wystudzić, wyciąć głąb, dokładnie odcisnąć, zmielić razem z namoczoną w mleku bułką, jajkami, posiekanym koperkiem oraz pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą. Doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować w tartej bułce kotleciki. Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. podawać z ziemniakami, sałatką z pomidorów oraz ostrymi sosami.