SUPERPRZEPIS

Mielone z pokrzywa i marchwią

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Mielone z pokrzywa i marchwią Więcej zdjęć (5)

To wiosenny przepis na mięso mielone z dodatkową porcją witamin. Dodatek pokrzywy i marchwi stawia, że w prosty sposób możemy urozmaicić tradycyjny obiad.

Składniki:

Mielone z pokrzywa i marchwią

SKŁADNIKI

  • 600 gram mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
  • 1 marchew,
  • około 50 listków pokrzywy (górne listki),
  • 1 bułka pszenna,
  • 1 duże jajko,
  • 0,5 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • 2 łyżki oleju do przysmażenia marchwi

DODATKOWO:

  • bułka tarta i tłuszcz do przygotowania formy,
  • zielona sałata, koperek, rzodkiewki do podania

Sposób przygotowania:

Mielone z pokrzywa i marchwią

ETAP 1

Mielone z pokrzywa i marchwią
Namoczoną bułkę i jajko dodajemy do mięsa

Bułkę namaczamy w mleku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, przygotowaną cebulę oraz czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku: solą, pieprzem.

ETAP 2

Mielone z pokrzywa i marchwią
Smartą marchew przysmażamy

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnioną przysmażamy na półmiękko. W trakcie smażenie delikatnie podlewamy wodą, by szybciej zmiękła.

ETAP 3

Mielone z pokrzywa i marchwią
Przepłukaną pokrzywę osuszamy

Pokrzywę przepłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części (siekamy).

ETAP 4

Mielone z pokrzywa i marchwią
Pokrojoną pokrzywę i przysmażoną marchew mieszamy z mięsem

Przygotowaną marchew i pokrzywę dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 5

Mielone z pokrzywa i marchwią
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy uformowane "mięsne kulki"

Gotowe mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części toczymy w dłoniach kulkę.
Otrzymane porcje układamy koło siebie w naczyniu żaroodpornym.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut 180°C.


Tagi:

marchewka