Sposób przygotowania:
Mielone z pokrzywa i marchwiąETAP 1
Bułkę namaczamy w mleku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, przygotowaną cebulę oraz czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku: solą, pieprzem.
ETAP 2
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnioną przysmażamy na półmiękko. W trakcie smażenie delikatnie podlewamy wodą, by szybciej zmiękła.
ETAP 3
Pokrzywę przepłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części (siekamy).
ETAP 4
Przygotowaną marchew i pokrzywę dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.
ETAP 5
Gotowe mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części toczymy w dłoniach kulkę.
Otrzymane porcje układamy koło siebie w naczyniu żaroodpornym.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut 180°C.