Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety mielone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotlety mielone można robić z różnego mielonego mięsa.

Kotlety mielone z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone z warzywami

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 2-3 listki kapusty włoskiej
  • 3 cebule dymki razem ze szczypiorem
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z warzywami
Kapustę włoską umyć i drobno pokroić. Cebulę posiekać razem ze szczypiorem. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do miski włożyć mielone mięso, dodać przygotowane warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki, tartą bułkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami formować owalne kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone z warzywami
Warzywa nadają kotlecikom efektownego wyglądu i są smaczne.
Kotlety mielone z warzywami
Kotlety z warzywami można obtaczać w bułce tartej.
Kotlety mielone z warzywami
Kotlety należy smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.