LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kotlety mielone z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienity świąteczny obiad.

Kotlety mielone z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z żurawiną

 

  • łopatka wieprzowa mielona ok. 0,8 kg
  • bułka kajzerka 1
  • mleko
  • jajo 1
  • sól, pieprz
  • żurawina suszona 10 dag
  • olej do smażenia
  • Sos: jabłko 1
  • woda ok. 300 ml
  • źurawina suszona duża garść 1
  • cukier 4 łyżeczki
  • sok z cytryny ok. 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • śmietana 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z żurawiną
Przygotować sos: Obrane jabłko drobno pokroić, podlać wodą i zagotować. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, zagęścić śmietaną. Podczas gotowania sosu przyrządzić kotlety: Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wsypać żurawinę i wyrobić na jednolitą masę. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto. Podawać z puree ziemniaczanym.
Kotlety mielone z żurawiną
Dodanie żurawiny suszonej do masy mięsnej.
Kotlety mielone z żurawiną
Smażenie kotletów mielonych z żurawiną.
Kotlety mielone z żurawiną
Gotowanie jabłka z żurawiną na sos do kotletów.
Kotlety mielone z żurawiną
Zagęszczanie śmietaną sosu żurawinowego.