MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Kotlety na winie .

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety wieprzowe duszone w winie , sosie sojowym i imbirze.

Kotlety na winie . Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety na winie .

 

  • 400G szynki wieprzowej
  • 100ml sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 100ml czerwonego wina
  • sol, pieprz
  • 100ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kotlety na winie .
Mięso opłukujemy i dzielimy na plastry o grubości 1,5 cm a następnie delikatnie rozbijamy ( plastry najlepiej włożyć do woreczka foliowego i wtedy rozbijać, nie uszkodzimy mięsa). Mięso wkładamy do miski i dodajemy majeranek, sól, pieprz ,i odstawiamy na 30 minut .Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry z każdej strony po 2 minuty .Następnie wlewamy wino i dusimy do momentu całkowitego wyparowania wina (wino wzmocni smak i aromat . Przygotowujemy sos:do miski wlewamywodę, sos sojowy, miód , starty imbir , wszystko łączymy i wlewamy na patelnię do mięsa. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 30 minut. Gorące mięso przekładamy na talerz i posypujemy koperkiem.
Kotlety na winie .
Płaty miesa rozbijamy delikatnie w woreczku foliowym.
Kotlety na winie .
Do przygotowania dania używamy wina czerwonego wytrawnego.
Kotlety na winie .
Mieso smazymy z każdej strony po 2 minuty, a potem wlewamy wino.
Kotlety na winie .
Sos przygotowujemy z sosu sojowego, miodu, imbiru, wody.

Tagi:

sosy szynka