czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kotlety po mediolańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne. Mięso jest ziołowe, aromatyczne i idealnie kruche...

Kotlety po mediolańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety po mediolańsku

 

  • 500g schabu wieprzowego bez kości,
  • 2 marchewki,
  • 200g selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 850ml domowego bulionu drobiowego,
  • 50ml białego wina,
  • 50ml czerwonego wytrawnego wina,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 pęczka natki pietruszki,
  • 200g ryżu długoziarnistego,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Kotlety po mediolańsku
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem.
Kotlety po mediolańsku
Wszystko razem dusimy około 30minut na małym ogniu