lucynako

lucynako

Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Kotlety rybne z warzywnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kotlety z rybki mocno nadziane warzywami .Część warzyw przeznaczamy na farsz, pozostałe podajemy w całości przyprawione do smaku oliwą, solą i pieprzem. Razem z kotletami można też dodatkowo podać ziemniaki z wody czy jak kto lubi frytki.

Kotlety rybne z warzywnym farszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety rybne z warzywnym farszem

 

  • 2x Bukiet warzyw kwiatowy Hortex
    1 kg.fileta z ryby,

  • 1 kajzerka,

  • 1 cebula,
  • 4 jajka,
  • 20 dkg. tartej bułki,

  • 6 łyżek maki,

  • 6 łyżek oleju,

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne z warzywnym farszem
Cebulę obrać i drobno posiekać. 2 jajka ugotować na twardo,obrać i posiekać. Kajzerkę namoczyć,odcisnąć. Filety zmielić,zmieszać z posiekanymi jajkami i cebulą. Dodać kajzerkę, 3 łyżki tartej bułki,przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać,aż powstanie masa. Warzywa wrzucić na 3 min. na wrzątek.Osączyć.Następnie połowę warzyw lekko posiekać,oprószyć solą,pieprzem. Przygotować dwa kawałki folii.Masę rybną podzielić na 2 części.Rozłożyć jedna folię,na nią nałożyć jedną część masy ,następnie nakryć drugą folią i rozwałkować na prostokąt. Zdjąć folię z wierzchu.Na połowie prostokąta rozwałkowanej masy rozłożyć część posiekanych warzyw i nakryć delikatnie drugą połową masy,tak aby folia została na górze...wtedy zdjąć folę z góry. Dokładnie zlepić brzegi i pokroić na 4 części/kotlety. Podobnie postąpić z drugą częścią masy i posiekanych warzyw.Każdy kotlet obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Wszystkie kotlety ułożyć na większej patelni lub w naczyniu do zapiekania,wlać bulion i dusić całość ok. 15 min. pod przykryciem. Podawać z pozostałymi warzywami,.
Kotlety rybne z warzywnym farszem
sposób faszerowania
Kotlety rybne z warzywnym farszem
panierowanie
Kotlety rybne z warzywnym farszem
smażenie