bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 850]

Kotlety schabowe po kowalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Jakiś czas temu podobne kotlety jadłam na przyjęcie, postanowiłam zrobić podobne. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne.

Kotlety schabowe po kowalsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe po kowalsku

 

  • 4 plastry schabu bez kości

 

 

  • 2 cebule

 

  • 100-150 gram sera mozzarella lub inny np. gouda

 

 

  • Do panierowania:

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe po kowalsku
Schab lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Ser żółty ścieramy na tarce.

Kotlety układamy na blasze, na każdym kotlecie układamy porcję podsmażonej cebuli i pieczarek, wierzch posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 10-15 minut.  


Kotlety schabowe po kowalsku
pokrojoną cebulę obsmażamy lekko na oleju
Kotlety schabowe po kowalsku
pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy
Kotlety schabowe po kowalsku
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kotlety schabowe po kowalsku
kotlety układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika