madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kotlety w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno aromatyzowane czosnkiem i ziołami mięso w delikatnym naleśnikowym cieście daje ciekawy smak.

Kotlety w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety w cieście

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek do smaku
  • oregano do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja

 

Sposób przygotowania:

Kotlety w cieście
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Następnie plastry smarujemy z jednej strony musztardą. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki które układamy na mięsie. Bazylię i szczypiorek drobno siekamy i posypujemy na czosnku. Składamy mięso na pół. W misce mieszamy mleko, mąkę pszenną oraz jajka tworząc ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, maczamy mięso w cieście i smażymy z każdej strony na rumiany kolor na małym ogniu.
Kotlety w cieście
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki
Kotlety w cieście
Na mięsie posmarowanymmusztardą układamy czosnek i zioła
Kotlety w cieście
Przygotowujemy ciast z jaj mleka i maki pszennej
Kotlety w cieście
Mięso maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju