Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
1. Przygotowujemy wywar warzywny.
2. Kaszę jaglana płuczemy kilka razy pod zimna wodą, aby pozbyć się goryczki. Soczewice również płuczemy.
3. Dodajemy kasze jaglana i soczewice do wywaru i gotujemy do miękkości.
4. Cebulę kroimy drobną i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
5. Ugotowaną kaszę i soczewice przekładamy do miski. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojone pomidory suszone, jajko, bułkę tartą, posiekana natkę pietruszki, passate pomidorową, tymianek, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, sól i pieprz.
6. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy w kształt kotletów. Smażymy na oleju.
7. Możemy też użyć do obtaczania kotletów panierki z jajka i bułki tartej.
2. Kaszę jaglana płuczemy kilka razy pod zimna wodą, aby pozbyć się goryczki. Soczewice również płuczemy.
3. Dodajemy kasze jaglana i soczewice do wywaru i gotujemy do miękkości.
4. Cebulę kroimy drobną i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
5. Ugotowaną kaszę i soczewice przekładamy do miski. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojone pomidory suszone, jajko, bułkę tartą, posiekana natkę pietruszki, passate pomidorową, tymianek, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, sól i pieprz.
6. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy w kształt kotletów. Smażymy na oleju.
7. Możemy też użyć do obtaczania kotletów panierki z jajka i bułki tartej.
robaczek