edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z kaszy jaglanej oraz soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów. Smaczna alternatywa dla kotletów mięsny. Podajemy z warzywami i ulubionym sosem.

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
1. Przygotowujemy wywar warzywny.

2. Kaszę jaglana płuczemy kilka razy pod zimna wodą, aby pozbyć się goryczki. Soczewice również płuczemy.

3. Dodajemy kasze jaglana i soczewice do wywaru i gotujemy do miękkości.

4. Cebulę kroimy drobną i podsmażamy na oleju na złoty kolor.

5. Ugotowaną kaszę i soczewice przekładamy do miski. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojone pomidory suszone, jajko, bułkę tartą, posiekana natkę pietruszki, passate pomidorową, tymianek, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, sól i pieprz.

6. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy w kształt kotletów. Smażymy na oleju.

7. Możemy też użyć do obtaczania kotletów panierki z jajka i bułki tartej.
Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
Ugotowaną kaszę jaglaną i soczewice w bulionie przekładamy do miski
Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
Dodajemy pokrojoną I podsmażoną cebulkę do miski
Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
Dodajemy passate pomidorowa lub koncentrat pomidorowy do reszty składników
Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz suszone pomidory