mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotlety wieprzowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam połączenie mięsa z owocami, to jest jak najbardziej trafione:)

Kotlety wieprzowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety wieprzowe z jabłkami

 

  • 4 duże kotlety wieprzowe (np. schab)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g małych ziemniaków
  • 3 łyżki chrzanu wymieszane z łyżką śmietany
  • pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe z jabłkami
Plastry schabu rozbijam tłuczkiem do mięsa. Każdego kotleta oprószam z obydwu stron słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Jabłko kroję na cztery grube plastry. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki masła. Na rozgrzane masło kładę plastry jabłka i podsmażam je z obu stron, następnie wsypuję cukier i lekko karmelizuję. Plastry jabłek odstawiam i przykrywam aby nie ostygły. Plastry schabu smażę na rozgrzanym na maśle z obydwu stron. Ugotowane ziemniaki podsmażam z każdej strony na dwóch łyżkach masła. Na usmażonego kotleta kładę plaster jabłka oraz chrzan wymieszany ze śmietaną. Ziemniaki posypuję natką pietruszki.
Kotlety wieprzowe z jabłkami
Plastry schabu rozbijam i oprószam przyprawami
Kotlety wieprzowe z jabłkami
Plastry jabłek podsmażam na rozgrzanym maśle
Kotlety wieprzowe z jabłkami
Kotlety wieprzowe smażę na maśle z obu stron
Kotlety wieprzowe z jabłkami
Ugotowane ziemniaki obsmażam na maśle z każdej strony