Kotlety wieprzowe z sosem Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na kotlety wieprzowe z sosem.

Kotlety wieprzowe z sosem Asus

Składniki:

Kotlety wieprzowe z sosem Asus

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 10 dag. pieczarek
  • 100 ml. wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta zmielonego kopru włoskiego
  • Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe z sosem Asus
Przygotowane kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem, lekko natrzeć solą, pieprzem najlepiej świeżo zmielonym i zmielonego kopru włoskiego, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie przygotowane schabowe usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przełożyć do półmiska. Na patelni przesmażyć oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki z posiekanym na drobno czosnkiem, wlać wina, następnie dodać koncentratu odrobinę soli, pieprzu, całość zagotować. Na koniec kotlety polać przygotowanym sosem.