renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety bez panierki, ale za to z nietypowym nadzieniem.

Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym

 

  • 4 grube plastry schabu bez kości
  • 1 jabłko
  • 4 małe cebulki
  • 400 gram groszku zielonego
  • 100 gram serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki majeranku
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym
Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Jabłko i cebulki umyć i obrać, a następnie jabłko pokroić w kostkę, a cebulę w paski. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie jabłka i cebulę, podsmażyć doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki. W każdym z plastrów schabowych zrobić kieszeń i nałożyć tam farsz cebulowo - jabłkowy. W razie potrzeby spiąć wykałaczką i pobsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, a nastepnie dusić do miękkości pod przykryciem. Groszek zielony zalać 100ml wody i gotować ok. 20 minut. W połowie gotowania dać ser topiony i ewentualnie łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem podawać jako dodatek do kotletów. SMACZNEGO!
Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym
Pokrojone jabłko i cebulki podsmażyć na masłe i doprawić przyprawami.
Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym
W schabie zrobić kieszonkę i nałożyć tam jabłkowo - cebulowy farsz.
Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym
Groszek gotować z serkiem topionym, później doprawić solą i pieprzem.
Kotlety z farszem cebulowo - jabłkowym
Pyszne połączenie różnych smaków, ale naprawdę dobrze się komponujących.