redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonała propozycja na wegański posiłek, bez dodatku cukru i glutenu. Zaletą tych kotletów jest możliwość dowolnej zamiany składników - dzięki temu można serwować je w nieco innej wersji!

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

Składniki:

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

 

  • pół upieczonego lub ugotowanego batatu (około 150g surowego, bez skórki)
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (około 100 g suchej)
  • 1-2 łyżki mąki jaglanej lub ryżowej
  • sól morska lub himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały (lub czarnuszka do smaku)
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia (UWAGA: nie dla wegan)

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów
• Batat myjemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C w opcji z termoobiegiem około 40 minut, studzimy, obieramy ze skórki.

• Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy nią wstrząsamy, aby kasza nie przypaliła się. Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie.

• Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.

• Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 4 minuty (nie mieszamy!).

• Wyłączamy ogień, garnek pozostawiamy przykryty przez 10 minut, odkrywamy, odparowujemy kaszę.

• Ugotowaną, odparowaną kaszę łączymy z upieczonym batatem, dodajemy mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.

• Z gotowej masy formujemy kotlety i rumienimy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.

• Podajemy na gorąco z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako wypełnienie roślinnych burgerów.

WSKAZÓWKI:

• Zamiast batatów możemy dodać upieczoną dynię lub marchew, jeśli są dozwolone w diecie.

• Do kotletów możemy dodać ulubione zielone warzywa czy zioła, np. jarmuż, szpinak, tymianek czy natkę pietruszki. Takie jaglane kotlety będą świetnym wypełnieniem wegetariańskich burgerów.

OD DIETETYKA:

• Tak przygotowane kotlety dzięki kaszy i mące jaglanej są źródłem białka, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza. Witaminę A dostarczy batat.

• Takie kotleciki możemy podać dzieciom w 3. roku życia.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".