Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Rybne kotlety mielone - Domowej roboty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”, niejedno dziecko zje je z przyjemnością, bo przypominają nieco ulubione „ paluszki rybne ”.

Rybne kotlety mielone - Domowej roboty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rybne kotlety mielone - Domowej roboty

 

  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 150 g. bułki tartej (do obtoczenia)

 

  • CIASTO RYBNE
  • 800 g. filetu z mintaja (pokroić w kostkę)
  • 2 czerstwe bułki (namoczyć / wycisnąć / roszarpać)
  • 2 jajka
  • 2 cebule (pokroić w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • przyprawa rybna (mielona)
  • pieprz kajeński (mielony)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Rybne kotlety mielone - Domowej roboty
► Palcami przejechać delikatnie parę razy wzdłuż ryby, żeby wyczuć ości i usunąć je pęsetą. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę do lekkiego zezłocenia.

► CIASTO RYBNE : pokrojone filety umieścić w dużej misce i zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Następnie dodać bułkę, zeszkloną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i wlać surowe jajka. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb, pieprzem kajeńskim i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta rybnego.

► Z ciasta rybnego uformować okrągłe plaskie kotleciki i każdy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni mocno rozgrzać masło z margaryną, następnie obniżyć temperaturę i piec kotleciki przez około 3 minuty z obu stron.
Rybne kotlety mielone - Domowej roboty
Na patelni rozgrzać masło z margaryną i piec kotleciki przez około 3 minuty z obu stron.
Rybne kotlety mielone - Domowej roboty
Powstałe ciasto zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta rybnego.
Rybne kotlety mielone - Domowej roboty
Palcami przejechać delikatnie parę razy wzdłuż ryby, żeby wyczuć ości i usunąć je pęsetą.