anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Świetnie smakują w towarzystwie mięsa do obiadu. Sprawdzają się również na kolację podane jedynie z surówką.

Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną i rozdrobniony widelcem twaróg. Mieszam, dodaję ziarna słonecznika, suszone pomidory w płatkach, przyprawy i jajka. Całość jeszcze raz dokładnie mieszam. Z powstałej masy zwilżonymi w wodzie dłońmi robię małe kotlety. Panieruję je w bułce tartej i smażę na średnim ogniu z obu stron do ładnego zrumienienia. Usmażone układam na ręcznikach papierowych do odsączenia z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. *gdyby masa na kotlety była zbyt rzadka, należy do niej dodać łyżkę bułki tartej
Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera
Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera białego