nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie bezmięsne kotleciki pysznie smakują zarówno same, jak i można je potraktować jako dodatek do obiadu, czy innego posiłku, są wyraziste w smaku i sycące.

Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką
Kaszę jęczmienną ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i kostki rosołowej. Ugotowaną kaszę przełożyć z woreczka do miski. Pora i cebulę pokroić w kostkę, a następnie oba pokrojone warzywa podsmażyć na patelni z olejem. Podczas podsmażania warzyw obsypać je szczyptą soli oraz sporą dawką kminku i granulowanego czosnku. Dodać podsmażone warzywa do kaszy umieszczonej w misce. Do kaszy z cebulą i porem dosypać przypraw - przyprawy kebab - gyros i słodkiej mielonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać ręcznie masę na kotlety. Z masy formować średniej wielkości kotlety, które obtaczać w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety w panierce smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką
Ugotowana kasza z dodatkiem podsmażonego pora i cebulki jako baza masy na kotlety.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką
Uformowane kotlety obtaczane w rozbełtanych jajkach.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką
Kotlety po obtoczeniu w jajku panierowane w bułce tartej.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką
Kotlety obtoczone w panierce smażone na patelni z olejem.