Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulką
Kaszę jęczmienną ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i kostki rosołowej. Ugotowaną kaszę przełożyć z woreczka do miski. Pora i cebulę pokroić w kostkę, a następnie oba pokrojone warzywa podsmażyć na patelni z olejem. Podczas podsmażania warzyw obsypać je szczyptą soli oraz sporą dawką kminku i granulowanego czosnku. Dodać podsmażone warzywa do kaszy umieszczonej w misce. Do kaszy z cebulą i porem dosypać przypraw - przyprawy kebab - gyros i słodkiej mielonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać ręcznie masę na kotlety. Z masy formować średniej wielkości kotlety, które obtaczać w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety w panierce smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.