Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Kotlety z kury

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne kotlety z kury

Kotlety z kury

Składniki:

Kotlety z kury

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kury
Sprawione i opłukane kury ułożyć na grzbiecie, następnie rozciąć skórę w pachwinach, ściągnąć skórę z piersi, odcinamy udka, rozcinamy mięso wzdłuż mostka i przecinamy kość obojczykową. Odcinamy pierś z jednej strony wraz z kością skrzydłową i oddzielamy pierś od kostek żebrowych. Otrzymane w ten sposób filety z piersi czyścimy z błony zewnętrznej. Kość skrzydłową czyścimy z mięsa i odrąbujemy gruby koniec. Filety z piersi bijemy ostrożnie tłuczkiem tak aby nie poszarpać mięsa, lekko solimy. Na każdym filecie kładziemy kawalek zmrożonego masła i zawijamy ciasto w rulon. Zwinięty kotlet panierujemy 2-krotniew rozmąconych jajkach i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z wszystkich stron na jasnozłoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy surowe masło. Kotlety układamy na półmisku i przybieramy cytryną, zieleniną oraz frytkami. Podawać z jarzynami gotowanymi a pozostałe mięso z kur używamy na potrawkę lub risotto.