Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kotlety z mięsa i kapusty

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapustę umyć, pokroić na kawałki, włożyć do wrzącej wody, ugotować. Cebulę

Kotlety z mięsa i kapusty

Składniki:

Kotlety z mięsa i kapusty

 

  • 1 kg kapusty

 

  • 25 dag mielonego mięsa

 

  • 2 cebule

 

  • 2 jaja

 

 

  • zielenina

 

 

 

 

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z mięsa i kapusty
Kapustę umyć, pokroić na kawałki, włożyć do wrzącej wody, ugotować. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Odcedzoną kapustę dobrze odcisnąć, zemleć w maszynce razem z cebulą. Do kapusty dodać mięso, 2 łyżki tartej bułki, żółtka i lekko ubite białka, przyprawić do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową, wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka, można dodać trochę tartej bulki. Uformować nieduże kotlety, obtoczyć je w tartej bułce, usmażyć z obu stron na smalcu lub oleju. Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów. 100 g - 90 kcal