Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kotlety z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z sosem pieczarkowym.Gorąco polecam!

Kotlety z ryżu

Składniki:

Kotlety z ryżu

 

  • 3szkl.ryżu,
  • 2duże cebule,
  • 2jajka,
  • 2czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika lub dyni,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • imbir,
  • kolendra,
  • sól i pieprz
  • Panierka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka otrąb pszennych,
  • 2łyżki ziaren sezamu,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ryżu
Ryż zalać 6szkl.gorącej wody i ugotować.Czosnek rozetrzeć z solą,cebulę pokroić w kostkę.Wystudzony ryż,cebulę,czosnek i natkę dokładnie zmiksować,wymieszać z jajkiem,sosem sojowym,ziarnami sezamu oraz nasionami słonecznika lub dyni,przyprawić do smaku imbirem,kolendrą,solą i pieprzem.Z masy uformować nieduże kotlety,obtoczyć je w mące wymieszanej z otrębami i sezamem i usmażyć na gorącym oleju.

Tagi:

sosy dynia