halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kotlety z topionym serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z mięsa mielonego najczęściej przyrządzamy kotlety. Można wyczarować smaczne kotlety dodając do środka serek topiony.

Kotlety z topionym serkiem

Składniki:

Kotlety z topionym serkiem

 

  • łopatka wieprzowa 30 dag
  • karkówka 30 dag
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • przyprawa do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • ser topiony 20 dag
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z topionym serkiem
Mięso opłukać, zmielić wraz z obraną cebulą oraz czosnkiem. Do mięsa dodać jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, wyrobić dokładnie, aż mięso będzie odchodzić od ręki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą, wymieszać.

Ser topiony podzielić na 8 kawałków, mięso również na 8 porcji. W środek porcji mięsa włożyć serek topiony , uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Z tych składników zrobimy 8 kotletów. Jest na 4 porcje, po 2 kotlety dla osoby.