iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kotlety zalane galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To jest tradycyjne danie w mojej rodzinie na Wielkanocnym stole.

Kotlety zalane galaretką

Składniki:

Kotlety zalane galaretką

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko surowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka rosołowa-drobiowa
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Kotlety zalane galaretką
Jajka przy kupowaniu wybieramy jak najmniejsze i gotujemy na twardo.Mięso mielone wymieszać z namoczoną wcześniej i odciśniętą czerstwą bułką, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami, Przyprawy dosypujemy do smaku według własnego gustu. Przygotowane mięso dobrze schłodzić w lodówce i obkleić nim ugotowane jajka, następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na małym gazie, usmażone wystudzić i gdy będą zimne przekroić je na dwie porcje. Połówki układamy w głębokim talerzu opierając o ścianki, środek ma być wolny. Kostkę rosołową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i zalać kotlety do 1/2 ich wysokości, odstawić do zastygnięcia i podawać na zimno.